γλωσσική ορθοδοντικήΗ γλωσσική ορθοδοντική είναι μια μέθοδος ορθοδοντικής θεραπείας στην οποία επικολλούνται άγκιστρα στην εσωτερική πλευρά των δοντιών (γλωσσική = από την πλευρά της γλώσσας). Η γλωσσική ορθοδοντική είναι η μόνη «αόρατη» μορφή ορθοδοντικής θεραπείας, αφού τα εσωτερικά επικολλημένα άγκιστρα είναι σχεδόν αόρατα για τον τρίτο παρατηρητή. Η γλωσσική ορθοδοντική αναπτύχθηκε διότι πολλοί ασθενείς επιθυμούν να βελτιώσουν τη θέση των δοντιών τους, αλλά δεν είναι πρόθυμοι να φορούν κολλητά σιδεράκια που είναι ορατά σε άλλους ανθρώπους. Η θεραπεία με νάρθηκες που προωθείται επίσης στην αγορά ως αόρατη (βλέπε Invisalign) δεν είναι πραγματικά αόρατη, διότι σε κοντινή απόσταση και με καλό φωτισμό μπορεί κάλλιστα να φανεί ότι ένα άτομο φοράει νάρθηκες, ειδικά όταν γίνεται ταυτόχρονη χρήση attachments (κουμπιά ρητίνης) για την καλύτερη έδρασή τους.

Οι απαιτήσεις φροντίδας των δοντιών με σταθερά σιδεράκια γενικά είναι αυξημένες, διότι υπολείμματα τροφών κολλούν στις πολυάριθμες εσοχές και γωνίες της συσκευής και λόγω της δυσκολίας πρόσβασης μπορεί να παρουσιαστεί εντονότερος σχηματισμός οδοντικής πλάκας. Αυτό συμβαίνει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στη γλωσσική ορθοδοντική, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η καλή τεχνική βουρτσίσματος και η χρήση πρόσθετων βοηθητικών μέσων (μεσοδόντια βουρτσάκια). Ωστόσο, με τήρηση όλων των κανόνων και οδηγιών, είναι δυνατός ο καλός καθαρισμός όλων των επιφανειών των δοντιών, ακόμη και με γλωσσικά άγκιστρα.

Αν, παρόλα αυτά, κατά τη θεραπεία εμφανιστούν σε μεμονωμένα δόντια ελαφριές απασβεστώσεις και λευκές κηλίδες, αυτό μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, διότι οι επιφάνειες που πλήττονται δεν είναι ορατές: συνεπώς στην περίπτωση αυτή δεν προκαλείται αισθητική υποβάθμιση, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα εξωτερικά σιδεράκια.

Οι ιδιαίτερα απαιτητικοί ενήλικες ασθενείς συχνά δεν αποδέχονται ορθοδοντικά σιδεράκια τοποθετημένα στις εξωτερικές πλευρές των δοντιών, τα οποία είναι ορατά κατά την ομιλία. Η επιθυμία για καλή εμφάνιση, ακόμη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να ικανοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό με την τεχνική της γλωσσικής ορθοδοντική. Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι ουσιαστικά η μόνη πραγματικά αόρατη μέθοδος θεραπείας, μιας και οι αφαιρούμενοι νάρθηκες Invisalign δεν είναι εντελώς αόρατοι.

Για να δοθεί η δυνατότητα ορθοδοντικής θεραπείας και σε αυτούς τους ασθενείς, μερικοί ορθοδοντικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν το 1975 να αναπτύσσουν σιδεράκια εντελώς αόρατα απέξω, τα οποία τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών. Τότε τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα ενθαρρυντικά, διότι τα σιδεράκια δεν ήταν σε εξελιγμένο επίπεδο και κυρίως διότι απουσίαζε η καλή εκπαίδευση στη σύνθετη αυτή τεχνική. Στον κλάδο ήταν διαδεδομένη η φράση: «invisible appliance – invisible results!» (αόρατα σιδεράκια – αόρατα αποτελέσματα!). Μετά από 30 έτη επίμονης ανάπτυξης όσον αφορά τη γλωσσική ορθοδοντική και τα γλωσσικά σιδεράκια, σήμερα ευτυχώς η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική, με αποτέλεσμα η γλωσσική ορθοδοντική να αποτελεί έγκυρη εναλλακτική λύση αντί για τα συνηθισμένα εξωτερικά σιδεράκια.

γλωσσική ορθοδοντικήΑπό το 2004 είναι διαθέσιμα τα εξαιρετικά επίπεδου προφίλ και άνετα εξατομικευμένα σιδεράκια τύπου Incognito και Win. Με αυτά τα σιδεράκια λύθηκαν σχεδόν όλα τα προβλήματα που εμφάνιζαν τα παλαιά γλωσσικά σιδεράκια. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου προβλήματα στην ομιλία, αντίθετα υπάρχουν λίγοι περιορισμοί στην άνεση και πολύ λίγα “ξεκολλημένα” άγκιστρα κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Ο ορθοδοντικός σας Δρ. Φώτης Εξάρχου έχει μελετήσει τη γλωσσική ορθοδοντική τεχνική διεξοδικά και πολύ συστηματικά. Το 2010 έλαβε μέρος στο ετήσιο πρόγραμμα του Dr. Fillion στο Παρίσι, ο οποίος είναι ένας από τους πιο έμπειρους γλωσσικούς ορθοδοντικούς και προσέφερε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης. Την εφαρμογή της μεθόδου Incognito, την διδάχτηκε από τον άνθρωπο που τα ανέπτυξε, τον Prof. Dr. Wiechmann από το Bad Essen. Ο Prof. Dr. Wiechmann είναι ο ορθοδοντικός με τις περισσότερες γλωσσικές θεραπείες σε όλο τον κόσμο. Για τη μετεκπαίδευσή του συμμετείχε στα σεμινάριά του και παρακολούθησε δύο φορές ολοήμερες διαλέξεις στο ιατρείο του.

Γίνεται αντιληπτό πως προκειμένου να παρέχουμε στους ασθενείς μας μια υψηλής ποιότητας ορθοδοντική θεραπεία με την τεχνική αυτή, έχουμε εξειδικευτεί επιπρόσθετα (εκτός της απαραίτητης εξειδίκευσης στην ορθοδοντική ειδικότητα) στον συγκεκριμένο τομέα. Πιστοποιητικό γλωσσική ορθοδοντική

Το ιατρείο μας συγκαταλέγεται σε εκείνα με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε θεραπεία με γλωσσική συσκευή στην Ελλάδα (πάνω από 600 επιτυχή περιστατικά).

Ο Δρ. Φώτης Εξάρχου είναι επίσης ο πρώτος ορθοδοντικός από την Ελλάδα που ολοκλήρωσε επίσημο διεθνώς αναγνωρισμένο διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Γλωσσική Ορθοδοντική και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια της Ισπανίας.

γλωσικη ορθοδοντικη

Η γλωσσική ορθοδοντική συσκευή αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης οποιουδήποτε ορθοδοντικού προβλήματος. Είναι ο αισθητικός τρόπος διευθέτησης του οδοντικού φραγμού, σε αντίθεση με τις συμβατικές μέχρι σήμερα ορθοδοντικές συσκευές, που μειονεκτούν έντονα στον συγκεκριμένο τομέα.

Με τη γλωσσική ορθοδοντική σήμερα σχεδόν όλες οι λανθασμένες θέσεις δοντιών μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρακτικά δεν υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί, όπως συμβαίνει με το Invisalign, δηλαδή τις αφαιρούμενες, διαφανείς μεμβράνες. Ο περιορισμός της άνεσης σε σύγκριση με τα κανονικά σιδεράκια που τοποθετούνται εξωτερικά είναι ελαφρώς αυξημένος, αλλά ύστερα από μια περίοδο προσαρμογής διάρκειας λίγων εβδομάδων, οι ενήλικες κατά κανόνα δεν έχουν αξιοσημείωτα προβλήματα με τα γλωσσικά σιδεράκια. Οι χρόνοι θεραπείας στο ιατρείο μας δεν διαφοροποιούνται στατιστικά με εκείνους που ισχύουν για τα εξωτερικά, ορατά σιδεράκια, ενώ τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά από ποιοτικής άποψης.

Η περιήγηση στην υποκατηγορία «Περιστατικά» σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε εξελικτικά τη διαφοροποίηση και τελική διαμόρφωση των πραγματικών περιστατικών του ιατρείου και να αντλήσετε λόγω του αριθμού των περιστατικών χρήσιμες πληροφορίες.

Τα αποτελέσματα που είναι δυνατό να πετύχει κανείς με την συγκεκριμένη μέθοδο δείχνουν και τα αντίστοιχα βίντεο πραγματικών περιστατικών με τις διαφόρου τύπου εξατομικευμένες γλωσσικές συσκευές που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας κλινική πράξη.

Η σημαντικά υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με τα τυπικά εξωτερικά σιδεράκια αποτελεί ασφαλώς μειονέκτημα. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τις κορυφαίες παγκοσμίως εξατομικευμένες γλωσσικές συσκευές Incognito και Win για τις ορθοδοντικές μας θεραπείες με την συγκεκριμένη μέθοδο.

-Απεριόριστη αισθητική. Τα γλωσσικά αγκύλια είναι απολύτως αόρατα κατά τη διάρκεια των διαφόρων κινήσεων του στόματος και των χειλιών (ομιλία, γέλωτας κτλ.), και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία περίπτωση αισθητικής «υποβάθμισης» της συγκεκριμένης περιοχής του πρόσωπου. Ακόμη και εάν τα ευρέως χρησιμοποιούμενα χειλικά brackets είναι κατασκευασμένα από κεραμικό υλικό, παραμένουν ευδιάκριτα (ορατά) στο στόμα του ασθενή. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ενδιαφερόμενοι για ορθοδοντική διευθέτηση των φραγμών αποφεύγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας (ιδίως ενήλικες).
Απουσία χειλικών ορατών απασβεστώσεων και τερηδόνας. Παρά τη χρήση διαφόρων μεθόδων πρόληψης ιατρογενούς βλάβης της χειλικής αδαμαντίνης κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, τα λεγόμενα white spots είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που γίνεται ορατό μετά την αφαίρεση των χειλικών brackets. οι απασβεστώσεις αυτές αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τον ορθοδοντικό διότι υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της διευθέτησης των φραγμών. Πολλές είναι οι ερευνητικές εργασίες που αποδεικνύουν ότι ακόμη και σε περίπτωση άριστης στοματικής υγιεινής και χρήση προληπτικών σκευασμάτων τα white spots είναι αναπόφευκτα όταν η ορθοδοντική θεραπεία ξεπερνά τους 24 μήνες.
Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα της γλωσσικής αδαμαντίνης στη δημιουργία τερηδόνας, λόγω διαφορετικής υφής των πρισμάτων αυτής συγκριτικά με την χειλική επιφάνεια, και λόγω της συνεχούς παρουσίας σίελου από τον υπογλώσσιο και υπογνάθιο αδένα.
Πιο εύκολη διόρθωση της αυξημένης κατακόρυφης υπερκάλυψης των προσθίων οδόντων σε περίπτωση υπερσύγκλεισης.
Καλύτερο εμβιομηχανικό (αναπτυσσόμενες ροπές) πρότυπο διευθέτησης οδοντικών φραγμών σε ασθενείς με θεραπευμένη περιοδοντική νόσο και οστική απώλεια, λόγω τοποθέτησης του bracket γλωσσικά του κέντρου περιστροφής του δοντιού.

Μειονεκτήματα της ακίνητης γλωσσικής συσκευής:

  • Αυξημένο κόστος της συσκευής, λόγω κυρίως των πολλών επιπλέον εργαστηριακών εργασιών.
  • Δυσκολία προσαρμογής στην ομιλία μετά την τοποθέτηση της συσκευής, που στην χειρότερη των περιπτώσεων παρέρχεται μετά από λίγες εβδομάδες (συνήθως διαρκεί 1-3 εβδομάδες).
  • Δυσκολία ανεύρεσης ιατρού, λόγω μικρού ποσοστού ορθοδοντικών με ενεργή ενασχόληση και την απαιτούμενη κατάρτιση στην συγκεκριμένη τεχνική.

Συμπέρασμα:
Η γλωσσική ορθοδοντική είναι μια ενδεδειγμένη επιλογή για πολλούς ενήλικες και εφήβους που χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας, προάγοντας τον συνδυασμό μιας εξαιρετικής αισθητικής κατά τη διάρκεια της θεραπείας, με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα.