Όλο και μεγαλύτερος αριθμός ενηλίκων αναζητά πλέον ορθοδοντική θεραπεία. Οι περισσότεροι ενήλικες προτιμούν ορθοδοντική διευθέτηση των φραγμών με «αόρατες» ή σχεδόν «αόρατες» μεθόδους, διότι επιθυμούν να προσεγγίσουν τους στόχους της θεραπείας δίχως αισθητική επιβάρυνση. Ακόμη και μεταξύ των εφήβων υπάρχει όλο και αυξανόμενη ανάγκη για ορθοδοντική διευθέτηση των φραγμών, χωρίς ορατές μεθόδους.

Ο ορθοδοντικός σίγουρα πρέπει να επιδιώκει, όπου αυτό είναι εφικτό, τη χρήση συσκευών και μηχανισμών που αποδίδουν τόσο στον τομέα της αισθητικής κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όσο και στον τομέα του τελικού αποτελέσματος της παρέμβασης. Ένας ακίνητος ορθοδοντικός μηχανισμός που βρίσκεται στη γλωσσική (μη εμφανή) επιφάνεια των δοντιών καλύπτει και τις δυο προαναφερθείσες ανάγκες.

Οι ιδιαίτερα απαιτητικοί ενήλικες ασθενείς συχνά δεν αποδέχονται ορθοδοντικά σιδεράκια τοποθετημένα στις εξωτερικές πλευρές των δοντιών, τα οποία είναι ορατά κατά την ομιλία. Η επιθυμία για καλή εμφάνιση, ακόμη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να ικανοποιηθεί με τη γλωσσική ορθοδοντική. Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι ουσιαστικά η μόνη πραγματικά αόρατη μέθοδος θεραπείας, μιας και οι αφαιρούμενοι νάρθηκες Invisalign δεν είναι εντελώς αόρατοι.

Για να δοθεί η δυνατότητα ορθοδοντικής θεραπείας και σε αυτούς τους ασθενείς, μερικοί ορθοδοντικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν το 1975 να αναπτύσσουν σιδεράκια εντελώς αόρατα απέξω, τα οποία τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών. Τότε τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα ενθαρρυντικά, διότι τα σιδεράκια δεν ήταν σε εξελιγμένο επίπεδο και κυρίως διότι απουσίαζε η καλή εκπαίδευση στη σύνθετη αυτή τεχνική. Στον κλάδο ήταν διαδεδομένη η φράση: «invisible appliance – invisible results!» (αόρατα σιδεράκια – αόρατα αποτελέσματα!). Μετά από 30 έτη επίμονης ανάπτυξης όσον αφορά τη γλωσσική ορθοδοντική και τα γλωσσικά σιδεράκια, σήμερα ευτυχώς η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική, με αποτέλεσμα η γλωσσική ορθοδοντική να αποτελεί έγκυρη εναλλακτική λύση αντί για τα συνηθισμένα σιδεράκια.

Από το 2004 είναι διαθέσιμα τα εξαιρετικά επίπεδου προφίλ και άνετα εξατομικευμένα σιδεράκια τύπου Incognito και WΙΝ. Με αυτά τα σιδεράκια λύθηκαν σχεδόν όλα τα προβλήματα που εμφάνιζαν τα παλαιά γλωσσικά σιδεράκια. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου προβλήματα στην ομιλία, αντίθετα υπάρχουν λίγοι περιορισμοί στην άνεση και πολύ λίγα “ξεκολλημένα” άγκιστρα κατά την διάρκεια της θεραπείας.

O ορθοδοντικός Δρ. Δρ. Φώτης Εξάρχου έχει μελετήσει τη γλωσσική ορθοδοντική διεξοδικά και πολύ συστηματικά. Το 2010 έλαβε μέρος στο ετήσιο πρόγραμμα του Dr. Fillion στο Παρίσι, ο οποίος είναι ένας από τους πιο έμπειρους γλωσσικούς ορθοδοντικούς και προσέφερε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης. Την τεχνική μέσω της εξατομικευμένης συσκευής Incognito την διδάχθηκε από τον άνθρωπο που τα ανέπτυξε, τον Prof. Dr. Wiechmann από το Bad Essen. Ο Prof. Dr. Wiechmann είναι ο ορθοδοντικός με τις περισσότερες σε αριθμό ορθοδοντικές θεραπείες με την γλωσσική τεχνική σε όλο τον κόσμο. Για τη μετεκπαίδευσή του συμμετείχε στα πολυάριθμα σεμινάριά του και παρακολούθησε εκτός αυτού δύο φορές ολοήμερες διαλέξεις στο ιατρείο του στην Γερμανία. 

Γίνεται αντιληπτό πως προκειμένου να παρέχουμε στους ασθενείς μας μια υψηλής ποιότητας ορθοδοντική θεραπεία με την τεχνική αυτή, έχουμε εξειδικευτεί επιπρόσθετα (εκτός της απαραίτητης εξειδίκευσης στην ορθοδοντική ειδικότητα) στον συγκεκριμένο τομέα. Το ιατρείο μας συγκαταλέγεται σε εκείνα με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε θεραπεία με γλωσσική συσκευή στην Ελλάδα (άνω των 300 επιτυχών περιστατικών).

Η γλωσσική ορθοδοντική συσκευή αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης οποιουδήποτε ορθοδοντικού προβλήματος. 

Είναι ο αισθητικός τρόπος διευθέτησης του οδοντικού φραγμού, σε αντίθεση με τις συμβατικές μέχρι σήμερα ορθοδοντικές συσκευές, που μειονεκτούν έντονα στον συγκεκριμένο τομέα.

Με τη γλωσσική ορθοδοντική σήμερα σχεδόν όλες οι λανθασμένες θέσεις δοντιών μπορούν να αντιμετωπισθούν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρακτικά δεν υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί, όπως συμβαίνει με το Invisalign, δηλαδή τις αφαιρούμενες, διαφανείς μεμβράνες. Ο περιορισμός της άνεσης σε σύγκριση με τα κανονικά σιδεράκια που τοποθετούνται εξωτερικά είναι ελαφρώς αυξημένος, αλλά ύστερα από μια περίοδο προσαρμογής διάρκειας λίγων εβδομάδων, οι ενήλικες κατά κανόνα δεν έχουν αξιοσημείωτα προβλήματα με τα γλωσσικά σιδεράκια. Οι χρόνοι θεραπείας στο ιατρείο μας δεν διαφέρουν από αυτούς που ισχύουν για τα κανονικά, ορατά εξωτερικά σιδεράκια, ενώ τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά από ποιοτικής άποψης. Η περιήγηση στην υποκατηγορία «Περιστατικά» σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε εξελικτικά τη διαφοροποίηση και τελική διαμόρφωση των πραγματικών περιστατικών του ιατρείου και να αντλήσετε λόγω του εύρους των περιστατικών χρήσιμες πληροφορίες.

Τα αποτελέσματα που είναι δυνατό να πετύχει κανείς με την συγκεκριμένη μέθοδο δείχνουν επίσης και οι αντίστοιχες παρουσιάσεις.

Η σημαντικά υψηλότερη τιμή της ακίνητης γλωσσικής συσκευής σε σύγκριση με τα τυπικά σιδεράκια αποτελεί σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο ή μάλλον το μοναδικό της ουσιαστικό μειονέκτημα. Ενώ συνήθως εργαζόμαστε με τα κορυφαία στον κόσμο σιδεράκια Incognito και WIN, για μικρές, απλές θεραπείες χρησιμοποιούμε κατά καιρούς και άλλα γλωσσικά σιδεράκια ή άγκιστρα. Αυτό παρέχει στο ιατρείο μας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις μικρές θεραπείες.

  • Απεριόριστη αισθητική. Τα γλωσσικά αγκύλια είναι απολύτως αόρατα κατά τη διάρκεια των διαφόρων κινήσεων του στόματος και των χειλιών (ομιλία, γέλωτας κτλ.), και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία περίπτωση αισθητικής «υποβάθμισης» της συγκεκριμένης περιοχής του πρόσωπου. Ακόμη και εάν τα ευρέως χρησιμοποιούμενα χειλικά brackets είναι κατασκευασμένα από κεραμικό υλικό, παραμένουν ευδιάκριτα (ορατά) στο στόμα του ασθενή. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ενδιαφερόμενοι για ορθοδοντική διευθέτηση των φραγμών αποφεύγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας (ιδίως ενήλικες).
  • Απουσία χειλικών ορατών απασβεστώσεων και τερηδόνας. Παρά τη χρήση διαφόρων μεθόδων πρόληψης ιατρογενούς βλάβης της χειλικής αδαμαντίνης κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, τα λεγόμενα white spots είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που γίνεται ορατό μετά την αφαίρεση των χειλικών brackets. οι απασβεστώσεις αυτές αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τον ορθοδοντικό διότι υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της διευθέτησης των φραγμών. Πολλές είναι οι ερευνητικές εργασίες που αποδεικνύουν ότι ακόμη και σε περίπτωση άριστης στοματικής υγιεινής και χρήση προληπτικών σκευασμάτων τα white spots είναι αναπόφευκτα όταν η ορθοδοντική θεραπεία ξεπερνά τους 24 μήνες.
  • Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα της γλωσσικής αδαμαντίνης στη δημιουργία τερηδόνας λόγω διαφορετικής υφής των πρισμάτων αυτής συγκριτικά με την χειλική επιφάνεια, και λόγω της συνεχούς παρουσίας σίελου από τον υπογλώσσιο και υπογνάθιο αδένα.
  • Πιο εύκολη διόρθωση της αυξημένης κατακόρυφης υπερκάλυψης των προσθίων οδόντων σε περίπτωση υπερσύγκλεισης.
  • Καλύτερο εμβιομηχανικό (αναπτυσσόμενες ροπές) πρότυπο διευθέτησης οδοντικών φραγμών σε ασθενείς με θεραπευμένη περιοδοντική νόσο και οστική απώλεια, λόγω τοποθέτησης του bracket γλωσσικά του κέντρου περιστροφής του δοντιού.
  • Αυξημένο κόστος της συσκευής, λόγω κυρίως των πολλών επιπλέον εργαστηριακών εργασιών.
  • Δυσχέρεια κατά την ομιλία που παρέρχεται σπανίως το αργότερο μετά από λίγες εβδομάδες.
  • Δυσκολία ανεύρεσης ιατρού, λόγω μικρού ποσοστού ορθοδοντικών με ενεργή ενασχόληση και την απαιτούμενη κατάρτιση στην συγκεκριμένη τεχνική.

Η γλωσσική ορθοδοντική είναι μια ενδεδειγμένη επιλογή για πολλούς ενήλικες και εφήβους που χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας, προάγοντας τον συνδυασμό μιας εξαιρετικής αισθητικής κατά τη διάρκεια της θεραπείας, με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα.