Το 2001 η αμερικανική εταιρεία Align Technology εισήγαγε στην Ευρώπη τις αφαιρούμενες μεμβράνες Invisalign. Οι νάρθηκες (aligners) που χρησιμοποιούνται είναι λεπτές, διαφανείς, πλαστικές μεμβράνες τις οποίες μπορεί να τοποθετεί και να αφαιρεί ο ίδιος ο ασθενής. Μετά τη διάθεσή τους στην αγορά, στην Ευρώπη έχουν υποβληθεί επιτυχώς σε θεραπεία με αυτήν τη μέθοδο δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Μετά την αρχική επιφυλακτικότητα, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ορθοδοντική Εταιρεία (EOS) αναγνώρισε σε αναθεωρημένη γνωμοδότησή της τα σιδεράκια Invisalign ως δοκιμασμένο μέσο θεραπείας.

Κατά την ομιλία και το γέλιο, οι μεμβράνες Invisalign είναι σχεδόν αόρατες, όμως μπορεί να γίνουν αντιληπτές από τους άλλους όταν το στόμα είναι πολύ ανοιχτό και σε καλό φωτισμό. Για την κατανάλωση τροφής και ποτού και το βούρτσισμα των δοντιών τα συγκεκριμένα aligners αφαιρούνται, όμως κατά τα άλλα χρησιμοποιούνται ημέρα και νύχτα. Πρέπει να επιτυγχάνεται χρόνος χρήσης περίπου 22 ωρών, γεγονός που απαιτεί μεγάλη πειθαρχία για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Επειδή οι aligners μπορούν να παράγουν μετακίνηση δοντιών μόνο λίγων κλασμάτων του χιλιοστού, η Align παράγει για κάθε ασθενή μέσω υπολογιστή μια ολόκληρη σειρά από νάρθηκες, από τους οποίους ο καθένας χρησιμοποιείται για 1-2 εβδομάδες και στη συνέχεια αντικαθίσταται από τον επόμενο. Έτσι, ο στόχος της θεραπείας επιτυγχάνεται σε μικρά βήματα. Τα διαστήματα των επισκέψεων σ’ εμάς είναι αρχικά ανά τέσσερις εβδομάδες και αργότερα παρατείνονται σε έως και 10 εβδομάδες.

Το κόστος είναι αυξημένο συγκριτικά με τα συμβατικά σταθερά σιδεράκια, αντίθετα ο χρόνος θεραπείας στις περισσότερες περιπτώσεις και για την επίτευξη ενός άρτιου αποτελέσματος είναι μάλλον μεγαλύτερος.

Οι ασθενείς θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν ότι η μέθοδος Invisalign είναι κατάλληλη μόνο για απλές έως μέσης δυσκολίας περιπτώσεις. Κατά την εκτίμησή μας, σχεδόν το ήμισυ των ενηλίκων ασθενών μας θα μπορούσαν να υποβληθούν σε επιτυχή θεραπεία με την μέθοδο Invisalign. Για τα παιδιά, η μέθοδος δεν είναι επιλέξιμη για όσο χρόνο υπάρχουν τα νεογιλά δόντια, ενώ για τους εφήβους η Align προσφέρει ακόμη και μια ειδική σειρά, την Invisalign Teen. Οι μεμβράνες Invisalign για τους εφήβους έχουν, μεταξύ άλλων, ένα ενσωματωμένο χρονόμετρο χρήσης για να υπενθυμίζεται διαρκώς στους νεαρούς ασθενείς η ανάγκη συνεργασίας.

Η περιήγηση στην υποκατηγορία «Περιστατικά» σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε εξελικτικά τη διαφοροποίηση και τελική διαμόρφωση των πραγματικών περιστατικών του ιατρείου και να αντλήσετε λόγω του εύρους των περιστατικών χρήσιμες πληροφορίες.