Το 2001 η αμερικανική εταιρεία Align Technology εισήγαγε στην Ευρώπη τις αφαιρούμενες μεμβράνες Invisalign. Οι μεμβράνες (aligners) που χρησιμοποιούνται είναι λεπτοί, διαφανείς, πλαστικοί νάρθηκες, τους οποίους μπορεί να τοποθετεί και να αφαιρεί ο ίδιος ο ασθενής. Μετά τη διάθεσή τους στην αγορά έχουν υποβληθεί επιτυχώς σε θεραπεία με αυτήν τη μέθοδο πάνω από 7 εκατομμύρια ασθενείς. Μετά την αρχική επιφυλακτικότητα, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ορθοδοντική Εταιρεία (EOS) αναγνώρισε σε αναθεωρημένη γνωμοδότησή της τις μεμβράνες Invisalign ως δοκιμασμένο μέσο ορθοδοντικής θεραπείας.

Κατά την ομιλία και το γέλιο, οι μεμβράνες Invisalign είναι σχεδόν αόρατες, όμως μπορεί να γίνουν αντιληπτές από τους άλλους όταν το στόμα είναι πολύ ανοιχτό και σε καλό φωτισμό. Για την κατανάλωση τροφής και ποτού και το βούρτσισμα των δοντιών τα συγκεκριμένα aligners αφαιρούνται, όμως κατά τα άλλα χρησιμοποιούνται ημέρα και νύχτα. Πρέπει να επιτυγχάνεται χρόνος χρήσης περίπου 20-21 ωρών, γεγονός που απαιτεί μεγάλη πειθαρχία για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της ορθοδοντικής θεραπείας.

Επειδή οι aligners μπορούν να παράγουν μετακίνηση δοντιών μόνο λίγων κλασμάτων του χιλιοστού, η Align παράγει για κάθε ασθενή μέσω υπολογιστή μια ολόκληρη σειρά από νάρθηκες, από τους οποίους ο καθένας χρησιμοποιείται για 7-11 ημέρες και στη συνέχεια αντικαθίσταται από τον επόμενο. Έτσι, ο στόχος της θεραπείας επιτυγχάνεται σε μικρά βήματα. Τα διαστήματα των επισκέψεων σ’ εμάς είναι αρχικά ανά τέσσερις εβδομάδες και αργότερα παρατείνονται σε έως και 12 εβδομάδες.

Το κόστος είναι ελαφρώς αυξημένο συγκριτικά με τα συμβατικά κολλητά σιδεράκια, αντίθετα ο χρόνος θεραπείας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ταυτόσημος ή και ακόμη και συντομότερος.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μέθοδος Invisalign δεν είναι κατάλληλη για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις. Κατά την εκτίμησή μας το 80-90% περίπου των περιστατικών θα μπορούσαν να υποβληθούν σε επιτυχή θεραπεία με την μέθοδο Invisalign. Για τα παιδιά, η μέθοδος είναι ασφαλώς και επιλέξιμη (Invisalign First), αντικαθιστώντας τα ομολογουμένως αναχρονιστικά μασελάκια, ενώ για τους εφήβους η Align προσφέρει ακόμη μια ειδική σειρά, την Invisalign Teen. Οι μεμβράνες Invisalign για τους εφήβους έχουν, μεταξύ άλλων, ένα ενσωματωμένο χρονόμετρο χρήσης για να υπενθυμίζεται διαρκώς στους νεαρούς ασθενείς η ανάγκη συνεργασίας.

Η περιήγηση στην υποκατηγορία της βιβλιοθήκης που αφορά την μέθοδο Invisalign θα σας δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την συγκεκριμένη τεχνική ορθοδοντικής θεραπείας για ενήλικες και παιδιά.

Επίσης πολλές πληροφορίες για την συγκεκριμένη μέθοδο μπορείτε να αντλήσετε από την συνέντευξη του Δρ. Εξάρχου στο AthensWeekly.

Η περιήγηση στην υποκατηγορία «Περιστατικά» σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε εξελικτικά τη διαφοροποίηση και τελική διαμόρφωση των πραγματικών περιστατικών του ιατρείου και να αντλήσετε λόγω του εύρους των περιστατικών χρήσιμες πληροφορίες.