Περιστατικό 5

Χαρακτηριστικά:

Έντονος συνωστισμός στην άνω και κάτω γνάθο.

Αντιμετώπιση με μεμβράνες Invisalign.

Μετά
Πριν

Ανάλυση - Επεξήγηση

Ορθοδοντική διόρθωση για την αντιμετώπιση αυξημένης οριζόντιας πρόταξης με την μέθοδο Invisalign και κατόπιν εξαγωγής των φρονιμιτών της άνω γνάθου.

Σε αυτήν την περίπτωση όπως διακρίνεται στην φωτογραφία και στο βίντεο στον ασθενή έπρεπε να επαναφερθεί η οριζόντια πρόταξη της επάνω γνάθου του. Τα μπροστινά δόντια της επάνω γνάθου είχαν διαμορφώσει τέτοια θέση ώστε η οδοντοστοιχία του ασθενή είχε καταλήξει να είναι σχεδόν μακρόστενη αντί για ημικυκλική. Η οδοντοστοιχία του ασθενή είχε επηρεάσει την ποιότητα ζωής του ασθενή, τόσο ψυχολογική όσο και στοματική αφού ούτε το στόμα του έκλεινε καλά ούτε το χαμόγελο του ήταν αυτό που ήθελε να έχει. 

Κατόπιν της επίλυσης της αυξημένης οριζόντιας πρόταξης με την μέθοδο Invisalign προχωρήσαμε σε αφαίρεση των δύο φρονιμιτών της πάνω γνάθου και ακόμη μεγαλύτερη άνεση της στοματικής κοιλότητας και αποφυγή μελλοντικής στοματικής παραμόρφωσης.

Η θεραπεία έγινε με εφαρμογή “μεμβράνης” Invisalign ή όπως αλλιώς λέγεται “ευθυγραμμιστής”. Τα δόντια μετακινήθηκαν με τον ευθυγραμμιστή/νάρθηκα, δεν ακινητοποιήθηκαν όπως γίνεται με τις κλασικές θεραπείες.   

Η μεμβράνη Invisalign συνιστάται από μία μια αποσπώμενη διαφανή μεμβράνη πάχους 0,5 του χιλιοστού που καλύπτει αποκλειστικά ολόκληρη την επιφάνεια των δοντιών της γνάθου, δίχω να επεκτείνεται στα ούλα ή τον ουρανίσκο. Κάθε δόντι που έπρεπε να μετακινηθεί, μετακινήθηκε σε στάδια,  0,2mm το καθένα σε κάθε στάδιο της θεραπείας. Η εφαρμογή του ευθυγραμμιστή/νάρθηκα στο στόμα σπρώχνει τα δόντια, μέσω συγκεκριμένης ελάχιστης απόκλισης, να εφαρμόσουν σε αυτόν μέσω της ελαστικότητας που διαθέτει τόσο το περιρρίζιο του δοντιού, όσο και ο ίδιος ο νάρθηκας.

Κατά αυτό τον τρόπο ο ασθενής είχε μια διαδοχική πορεία από την αρχικό πρόβλημα προς την τελική λύση. Η θεραπεία  Invisalign είχε ολοκληρωτική  επιτυχία και ο ασθενής κατά την διάρκεια της θεραπείας έτρωγε ότι ήθελε, κανονικά, ακόμη και φαγητά που κολλούσαν στο στόμα του, ακόμη και σκληρές τροφές. Ο ασθενής απόλαυσε κανονικότατη την καθημερινή υγιεινή του στόματός του κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, αφού μπορουσε να αφαιρεί εντελώς τις μεμβράνες Invisalign και να φροντίζει την καθημερινή καθαριότητα των δοντιών του. 

Επίσης ο ασθενής δεν χρειαζόταν να επισκέπτεται τον Ιατρό συνεχώς. Τα συχνά και επίπονα ραντεβού της κλασικής ορθοδοντικής μεθόδου με σιδεράκια δεν έγιναν μέρος του εβδομαδιαίου προγραμματισμού του. Είχε δε την ευχέρεια της τηλεϊατρικής φροντίδας από τον Ιατρό, αφού μόνος του έβγαζε μία σέλφι με το κινητό του και την έστελνε στον Ιατρό, προκειμένου ο Ιατρός να ελέγξει την πορεία της θεραπείας του. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής δεν είχε και άσκοπες μετακινήσεις.