Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι, ανάμεσα σε αυτούς ακόμη και οδοντίατροι, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη ή ακόμη και αδύνατη σε ενήλικες. Πράγματι, σήμερα δεν υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός ηλικίας για τις ορθοδοντικές θεραπείες και η θεραπεία των ενηλίκων δεν κρύβει κινδύνους σημαντικά μεγαλύτερους από εκείνους που ισχύουν για τα παιδιά και τους εφήβους.

Η διάρκεια της θεραπείας κατά κανόνα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη και οι θεραπείες συχνά περιπλέκονται από αποτριμμένα δόντια, απώλειες δοντιών, προσθετικές εργασίες ή ιστορικό περιοδοντίτιδας. Παρόλ΄ αυτά δεν υπάρχει πλέον όριο ηλικίας για την διενέργεια ορθοδοντικής παρέμβασης, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την τοποθέτηση ορθοδοντικής συσκευής ακόμη και σε ηλικιωμένους στο ιατρείο μας. Ωστόσο, πολλοί ορθοδοντικοί δεν αναλαμβάνουν τη θεραπεία ενηλίκων, διότι οι ενήλικες ασθενείς όχι μόνο είναι τεχνικά δύσκολο να υποβληθούν σε θεραπεία, αλλά συχνά έχουν μεγάλη ανάγκη για εκτενή ενημέρωση και υψηλές απαιτήσεις από το θεραπευτική παρέμβαση. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε τη γνώση και την πολυετή πείρα για την ορθοδοντική θεραπεία ενήλικων, καθώς και την επιθυμία να ανταποκρινόμαστε στη μεγαλύτερη ανάγκη αυτών των ασθενών για διαρκή ενημέρωση.

Πριν την απόφαση για ορθοδοντική

Η συχνότερη επιθυμία των ενήλικων ασθενών είναι να επιτευχθεί καλύτερη δυνατή αισθητική με την ευθυγράμμιση των πρόσθιων δοντιών. Σε αντίθεση με τα παιδιά, η θεραπεία των οποίων σχεδόν πάντα οδηγεί σε τέλειο αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα στους ενήλικες συχνά ευθυγραμμίζονται μόνο τα πρόσθια δόντια, αλλά μένουν αδιόρθωτα μια αυξημένη οριζόντια πρόταξη ή βαθιά υπερσύγκλειση. Αυτό προκύπτει συχνά ως συνέπεια της συμβουλευτικής συζήτησης, αφού με αυτόν τον τρόπο η επιθυμία του ασθενούς ικανοποιείται με ρεαλιστικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται τα αδικαιολογήτως επεμβατικά, επιβαρυντικά και δαπανηρά θεραπευτικά μέσα.

Ωστόσο, αν είναι επιθυμητό ή ιατρικώς σκόπιμο, μπορούν να διορθωθούν πλήρως ακόμη και ακραία λανθασμένες θέσεις των δοντιών και της γνάθου σε ενήλικες, σε συνεργασία με έναν ειδικά καταρτισμένο και έμπειρο γναθοχειρουργό. Για να συμβεί αυτό, από ορθοδοντικής άποψης, πρώτα ευθυγραμμίζονται τα δόντια και εναρμονίζονται τα οδοντικά τόξα. Στη συνέχεια, ο γναθοχειρουργός μετατοπίζει χειρουργικά μία ή και τις δύο γνάθους. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι ρουτίνα επί 30 χρόνια και έχουν διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις και κινδύνους.

Το μεγάλο ερώτημα στους ενήλικες είναι πάντα με τι συσκευή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια ενδεχόμενη παρέμβαση. Κατά κανόνα, σήμερα οι πλέον κατάλληλες είναι οι ακίνητες συσκευές (σταθερά σιδεράκια) που μπορούν γρήγορα και με ακρίβεια να ικανοποιούν όλες τις επιθυμίες για τη μεταβολή της θέσης των δοντιών, χωρίς να εμφανίζουν ιδιαίτερους περιορισμούς στην διάρκεια της καθημερινότητας

Για ιδιαίτερα απαιτητικούς ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εμφανιστούν δημόσια με εμφανή εξωτερικά σταθερά σιδεράκια τα οποία θα είναι ορατά στα δόντια, προσφέρουμε από την έναρξη κιόλας του ιατρείου μας το 2006 την εντελώς αόρατη για τρίτους θεραπευτική δυνατότητα παρέμβασης με σταθερά σιδεράκια κολλημένα στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, την αποκαλούμενη γλωσσική ορθοδοντική, καθώς και την δυνατότητα παρέμβασης με την μέθοδο Invisalign. Το Invisalign είναι μια μέθοδος θεραπείας με αφαιρούμενους διαφανείς νάρθηκες (aligners) προκαθορισμένης μετακίνησης που πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ενήλικες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κυρίως στον τομέα της γλωσσικής ορθοδοντικής (άνω των 600 ενεργών & ολοκληρωμένων περιστατικών), αλλά και όσο αφορά τη μέθοδο προκαθορισμένης ορθοδοντικής μετακίνησης με διάφανους νάρθηκες (άνω των 400 ενεργών & ολοκληρωμένων περιστατικών), ανήκουμε στους πρωτοπόρους στην Ελλάδα.

Γλωσσική Ορθοδοντική

Οι ιδιαίτερα απαιτητικοί ενήλικες ασθενείς συχνά δεν αποδέχονται ορθοδοντικά σιδεράκια τοποθετημένα στις εξωτερικές πλευρές των δοντιών, τα οποία είναι ορατά κατά την ομιλία και το χαμόγελο. Η επιθυμία για καλή εμφάνιση, ακόμη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να ικανοποιηθεί με τη γλωσσική ορθοδοντική. Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι ουσιαστικά η μόνη πραγματικά αόρατη μέθοδος θεραπείας, μιας και οι αφαιρούμενοι νάρθηκες Invisalign δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία των περιπτώσεων αόρατοι.

Για να δοθεί η δυνατότητα ορθοδοντικής θεραπείας και σε αυτούς τους ασθενείς, μερικοί ορθοδοντικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν το 1975 να αναπτύσσουν σιδεράκια εντελώς αόρατα απέξω, τα οποία τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών. Τότε τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα ενθαρρυντικά, διότι τα σιδεράκια δεν ήταν σε εξελιγμένο επίπεδο και κυρίως διότι απουσίαζε η καλή εκπαίδευση στη σύνθετη αυτή τεχνική. Στον κλάδο ήταν διαδεδομένη η φράση: «invisible appliance – invisible results!» (αόρατα σιδεράκια – αόρατα αποτελέσματα!). Μετά από 30 έτη επίμονης ανάπτυξης όσον αφορά τη γλωσσική ορθοδοντική και τα γλωσσικά σιδεράκια, σήμερα ευτυχώς η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική, με αποτέλεσμα η γλωσσική ορθοδοντική να αποτελεί έγκυρη εναλλακτική λύση αντί για τα συνηθισμένα σιδεράκια.

Εξατομικευμένες γλωσσικές συσκευές

Από το 2004 είναι διαθέσιμα τα εξαιρετικά επίπεδου προφίλ και άνετα εξατομικευμένα αγκύλια (“σιδεράκια”) τύπου Incognito και WΙΝ. Με αυτά τα αγκύλια λύθηκαν σχεδόν όλα τα προβλήματα που εμφάνιζαν οι παλαιές γλωσσικές συσκευές. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ουσιαστικά προβλήματα στην ομιλία, αντιθέτως υπάρχουν μόνο ελάχιστοι περιορισμοί στην ανεκτικότητα της συσκευής και πολύ λίγα “ξεκολλημένα” άγκιστρα κατά την διάρκεια της θεραπείας.

O ορθοδοντικός Δρ. Εξάρχου έχει μελετήσει τη γλωσσική ορθοδοντική διεξοδικά και πολύ συστηματικά. Το 2010 έλαβε μέρος στο ετήσιο πρόγραμμα του Dr. Fillion στο Παρίσι, ο οποίος είναι ένας από τους πιο έμπειρους γλωσσικούς ορθοδοντικούς και προσέφερε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης. Την εργασία με την εξατομικευμένη συσκευή Incognito την διδάχθηκε από τον άνθρωπο που την ανέπτυξε, τον Prof. Dr. Wiechmann από το Bad Essen. Ο Prof. Dr. Wiechmann είναι ο ορθοδοντικός με τις περισσότερες γλωσσικές θεραπείες σε όλο τον κόσμο. Για τη μετεκπαίδευσή του συμμετείχε στα σεμινάριά του και παρακολούθησε δύο φορές τις ολοήμερες διαλέξεις στο ιατρείο του.

Γίνεται αντιληπτό πως προκειμένου να παρέχουμε στους ασθενείς μας μια υψηλής ποιότητας ορθοδοντική θεραπεία με την τεχνική αυτή, έχουμε εξειδικευτεί επιπρόσθετα (εκτός της απαραίτητης εξειδίκευσης στην ορθοδοντική) στον συγκεκριμένο τομέα. Το ιατρείο μας συγκαταλέγεται σε εκείνα με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε θεραπεία με γλωσσική συσκευή στην Ελλάδα (άνω των 600 επιτυχών περιστατικών).

Εκτός αυτού ο Δρ. Εξάρχου είναι ο πρώτος ορθοδοντικός με ιατρείο στην Ελλάδα που ολοκλήρωσε επιτυχώς τον Ιούλιο του 2019 επίσημο αναγνωρισμένο διεθνές διετές ακαδημαικό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Γλωσσική Ορθοδοντική στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια Ισπανίας.

Η γλωσσική ορθοδοντική συσκευή αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης οποιουδήποτε ορθοδοντικού προβλήματος. Είναι ο αισθητικός τρόπος διευθέτησης του οδοντικού φραγμού, σε αντίθεση με τις συμβατικές μέχρι σήμερα ορθοδοντικές συσκευές, που μειονεκτούν έντονα στον συγκεκριμένο τομέα.

Με τη γλωσσική ορθοδοντική σήμερα σχεδόν όλες οι λανθασμένες θέσεις δοντιών μπορούν να αντιμετωπισθούν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρακτικά δεν υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί, όπως συμβαίνει με την μέθοδο Invisalign, δηλαδή τις αφαιρούμενες, διαφανείς μεμβράνες προκαθορισμένης μετακίνησης. Ο περιορισμός της άνεσης σε σύγκριση με τα κανονικά σιδεράκια που τοποθετούνται εξωτερικά είναι ελαφρώς αυξημένος, αλλά ύστερα από μια περίοδο προσαρμογής διάρκειας λίγων εβδομάδων, οι ενήλικες κατά κανόνα δεν έχουν αξιοσημείωτα προβλήματα με τα γλωσσικά σιδεράκια. Οι χρόνοι θεραπείας στο ιατρείο μας δεν διαφέρουν από αυτούς που ισχύουν για τα κανονικά, ορατά σιδεράκια, ενώ τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά από ποιοτικής άποψης.

Η περιήγηση στην υποκατηγορία “Περιστατικά” σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε εξελικτικά τη διαφοροποίηση και τελική διαμόρφωση των πραγματικών περιστατικών του ιατρείου και να αντλήσετε χρήσιμες πληροφορίες.

Τα αποτελέσματα που είναι δυνατό να πετύχει κανείς με την συγκεκριμένη μέθοδο δείχνουν οι επίσης αντίστοιχες παρουσιάσεις.

Κόστος

Η σημαντικά υψηλότερη τιμή της ακίνητης γλωσσικής συσκευής σε σύγκριση με τα τυπικά σιδεράκια αποτελεί σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο ή μάλλον το μοναδικό της ουσιαστικό μειονέκτημα. 

Μέθοδος Invisalign

Το 2001 η αμερικανική εταιρεία Align Technology εισήγαγε στην Ευρώπη τους αφαιρούμενους νάρθηκες Invisalign. Οι νάρθηκες (aligners) που χρησιμοποιούνται είναι λεπτές, διαφανείς, πλαστικές μεμβράνες τις οποίες μπορεί να τοποθετεί και να αφαιρεί ο ίδιος ο ασθενής. Μετά τη διάθεσή τους στην αγορά έχουν υποβληθεί σε θεραπεία πάνω από 7 εκατομμύρια περιστατικά με αυτή την καινοτόμα μέθοδο. 

Κατά την ομιλία και το γέλιο, οι μεμβράνες Invisalign είναι σχεδόν αόρατες, όμως μπορεί να γίνουν αντιληπτές από τους άλλους όταν το στόμα είναι πολύ ανοιχτό και σε καλό φωτισμό. Για την κατανάλωση τροφής και ποτού και το βούρτσισμα των δοντιών τα συγκεκριμένα aligners αφαιρούνται, όμως κατά τα άλλα χρησιμοποιούνται ημέρα και νύχτα. Πρέπει να επιτυγχάνεται χρόνος χρήσης περίπου 20-21 ωρών, γεγονός που απαιτεί μεγάλη πειθαρχία για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της θεραπείας.

Επειδή οι aligners μπορούν να παράγουν μετακίνηση δοντιών μόνο λίγων κλασμάτων του χιλιοστού, η Align παράγει για κάθε ασθενή μέσω υπολογιστή μια ολόκληρη σειρά από νάρθηκες, από τους οποίους ο καθένας χρησιμοποιείται για 7-10 ημέρες και στη συνέχεια αντικαθίσταται από τον επόμενο. Έτσι, ο στόχος της θεραπείας επιτυγχάνεται σε μικρά βήματα. Τα διαστήματα των επισκέψεων σ’ εμάς είναι αρχικά ανά τέσσερις εβδομάδες και αργότερα παρατείνονται σε έως και 12 εβδομάδες.

Η περιήγηση στην υποκατηγορία “Περιστατικά” σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε εξελικτικά τη διαφοροποίηση και τελική διαμόρφωση των πραγματικών περιστατικών του ιατρείου και να αντλήσετε χρήσιμες πληροφορίες.

Κόστος

Το κόστος είναι ελαφρώς αυξημένο συγκριτικά με τα συμβατικά σταθερά σιδεράκια, αντίθετα ο χρόνος θεραπείας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ταυτόσημος ή ακόμη και πιο σύντομος σχετικά με αυτόν που θα ίσχυε με την χρήση ακίνητης συσκευής.