Η συνείδησή μας όσο αφορά θέματα υγείας και αισθητικής έχει αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η εξωτερική εμφάνιση κερδίζει –καλώς ή κακώς- όλο και μεγαλύτερη αξία στην προσωπική και επαγγελματική μας καθημερινότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ενήλικες θα ενδιαφέρονταν για την ορθοδοντική διευθέτηση του χαμόγελού τους.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι, ανάμεσα σε αυτούς ακόμη και οδοντίατροι, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη ή ακόμη και αδύνατη σε ενήλικες. Πράγματι, σήμερα δεν υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός ηλικίας για τις ορθοδοντικές θεραπείες και η θεραπεία των ενηλίκων δεν κρύβει κινδύνους σημαντικά μεγαλύτερους από εκείνους που ισχύουν για τα παιδιά και τους εφήβους.

Η διάρκεια της θεραπείας κατά κανόνα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη και οι θεραπείες συχνά περιπλέκονται από αποτριμμένα δόντια, απώλειες δοντιών, προσθετικές εργασίες ή ιστορικό περιοδοντίτιδας. Όμως για τη θεραπεία με σιδεράκια σήμερα δεν υπάρχει πλέον όριο ηλικίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την τοποθέτηση ορθοδοντικής συσκευής ακόμη και σε ηλικιωμένους στο ιατρείο μας. Ωστόσο, πολλοί ορθοδοντικοί δεν αναλαμβάνουν τη θεραπεία ενηλίκων, διότι οι ενήλικες ασθενείς όχι μόνο είναι τεχνικά δύσκολο να υποβληθούν σε θεραπεία, αλλά συχνά έχουν μεγάλη ανάγκη για εκτενή ενημέρωση και υψηλές απαιτήσεις από το θεραπευτική παρέμβαση. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε τη γνώση και την πολυετή πείρα για την ορθοδοντική θεραπεία ενήλικων, καθώς και την επιθυμία να ανταποκρινόμαστε στη μεγαλύτερη ανάγκη αυτών των ασθενών για διαρκή ενημέρωση.

Πριν την απόφαση για ορθοδοντική

Η συχνότερη επιθυμία των ενήλικων ασθενών είναι να επιτευχθεί καλύτερη δυνατή αισθητική με την ευθυγράμμιση των πρόσθιων δοντιών. Σε αντίθεση με τα παιδιά, η θεραπεία των οποίων σχεδόν πάντα οδηγεί σε τέλειο αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα στους ενήλικες συχνά ευθυγραμμίζονται μόνο τα πρόσθια δόντια, αλλά μένουν αδιόρθωτα π.χ. ένας προγναθισμός ή μια βαθιά υπερσύγκλειση. Αυτό προκύπτει συχνά ως συνέπεια της συμβουλευτικής συζήτησης, αφού με αυτόν τον τρόπο η επιθυμία του ασθενούς ικανοποιείται με ρεαλιστικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται τα αδικαιολογήτως επεμβατικά, επιβαρυντικά και δαπανηρά θεραπευτικά μέσα.

Ωστόσο, αν είναι επιθυμητό ή ιατρικώς σκόπιμο, μπορούν να διορθωθούν πλήρως ακόμη και ακραία λανθασμένες θέσεις των δοντιών και της γνάθου σε ενήλικες, σε συνεργασία με έναν ειδικά καταρτισμένο και έμπειρο γναθοχειρουργό. Για να συμβεί αυτό, από ορθοδοντικής άποψης, πρώτα ευθυγραμμίζονται τα δόντια και εναρμονίζονται τα οδοντικά τόξα. Στη συνέχεια, ο γναθοχειρουργός μετατοπίζει χειρουργικά μία ή και τις δύο γνάθους. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι ρουτίνα επί 30 χρόνια και έχουν διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις και κινδύνους.

Το μεγάλο ερώτημα στους ενήλικες είναι πάντα με τι συσκευή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια ενδεχόμενη παρέμβαση. Κατά κανόνα, σήμερα οι πλέον κατάλληλες είναι οι ακίνητες συσκευές (σταθερά σιδεράκια) που μπορούν γρήγορα και με ακρίβεια να ικανοποιούν όλες τις επιθυμίες για τη μεταβολή της θέσης των δοντιών, χωρίς να εμφανίζουν ιδιαίτερους περιορισμούς στην διάρκεια της καθημερινότητας

Για ιδιαίτερα απαιτητικούς ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εμφανιστούν δημόσια με εμφανή εξωτερικά σταθερά σιδεράκια τα οποία θα είναι ορατά στα δόντια, προσφέρουμε από την έναρξη του ιατρείου μας το 2006 την εντελώς αόρατη για τρίτους θεραπευτική δυνατότητα παρέμβασης με σταθερά σιδεράκια κολλημένα στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, την αποκαλούμενη γλωσσική ορθοδοντική, καθώς και την δυνατότητα παρέμβασης με την μέθοδο Invisalign. Το Invisalign συνιστά μια μέθοδο ορθοδοντικής παρέμβασης με αφαιρούμενους διαφανείς νάρθηκες (aligners) προκαθορισμένης μετακίνησης που μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται από ενήλικες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κυρίως στον τομέα της γλωσσικής ορθοδοντικής αλλά και όσο αφορά τη μέθοδο προκαθορισμένης ορθοδοντικής μετακίνησης με την χρήση ναρθήκων προκαθορισμένης μετακίνησης (τύπου Invisalign,Orthocaps κτλ.) ανήκουμε στους πρωτοπόρους στην Ελλάδα.

Μια εκτεταμένη σειρά από ολοκληρωμένα περιστατικά ενηλίκων όλων των κατηγοριών και δυσκολιών στο ιατρείο μας μπορείτε να δείτε στην αντίστοιχη υποκατηγορία της ιστοσελίδας που παρατίθεται.